PODCAST: tot ce trebuie sa stii despre el

 

Inainte de a discuta despre ce inseamna podcast si cum poate acest minunat instrument de business sa contribuie la succesul afacerii tale online, haide sa aruncam un ochi asupra etimologiei cuvantului PODCAST.

Mentionat pentru prima oara de catre Ben Hammersley intr-un articol publicat in ziarul Guardian in 2004, „pod” este un termen imprumutat de la Apple si mai exact de la iPod . Partea de „cast” este luata de la termenul englezesc  „broadcast” foarte multi uzitat in mediile de radio. Broadcast insemna transmisie pe unde radio.

Faptul ca podcast este numit dupa produsul lui Apple iPod, nu isneamna ca trebuie sa achizitionezi un iPod pentru a asculta . Poti folosi orice player media ai la dispozitie in acest sens.

iPOD & Broadcast =  Podcast

OK! acum ca am lamurit originea termenului, sa ne intoarcem la intrebare. „Ce este un podcast?”

Podcastul este destul de dificil de definit deoarece nu exista alte instrumente precum el. Dimpotriva, am putea spune, ca el este asemanator multor altor instrumente.

Ca si punct de plecare, am putea numi Podcast ca fiind un „Radio pe Internet la Cerere”. Asta inseamna ca in marea parte a timpului, il pot asculta pe computer. Nu inseamna ca nu o poti face si pe telefonul mobil sau alte dispozitive. Deasemenea pentru a nu crea o si mai mare confuzie, mentionam ca el este doar predominant audio. Exista mai nou si podcasturi video.

O statie radio , sa ii spunem, terestra, nu poate concura cu podcastul. Simplu motiv este acela ca, statia radio Am sau FM are un numar limitat de canale. In atare conditii, radioul clasic, isi emite in eter continutul sperand sa ajunga la cat mai multa lume. Pana la urma este un interes de marketing la mijloc.

Podcastul pe de alta parte, nu urmareste atat de mult interesul reclamei, asa cum o face radioul. Prin continutul sau specific, este capabil sa ii atinga doar pe cei interesati de subiect.

Podcasturile sunt LA CERERE si pot fi ascultate dupa programul tau stabilit si nu neapart dupa cel a celui care le emite.

Cum te abonezi la un podcast

Podcastul are de regula un site unde sunt prezentate episoadele si unde se poate asculta sau descarca fisierele audio. Odata descarcate, le poti asculta cu orice player media, deoarece formatul lor este de tip mp3.

Ce il face versatil in raport cu radioul, este faptul ca poate fi conectat la puncte diferite de distribuire . Amintim aici de iTunes, Stitcher Radio , SoundCloud ca si distribuitori foarte mari. Un alt mare plus este posibilitatea de a fi captat de catre orice browser, prin intermediul unui Syndication numit RSS. (Real Simple Syndication).

Ascultatorii se pot abona la aceste podcasturi ( marea majoritate sunt gratuite), fie apasand iconul de Rss sau butonul de abonare. Afla mai multe despre cum sa te abonezi RSS la un podcast. 

Cu alte cuvinte, abonarea la un podcast este precum abonarea la o revista sau la un ziar. Diferenta intre podcast si radio mai este data si de faptul ca radioul are o lungime de banda limitata.  Un post de radion FM nu poti sa il asculti si de la departare sau din alta tara (nu toate). Un podcast odata emis, poate fi ascultat, gratie internet, de oriunde.

Podcasturile pot fi create  de catre oricine, ele nu sunt un instrument rezervat doar numelor mari. Invata si tu cum sa creezi un podcast , foloseste-l si afacera ta va exploda.

Iata cateva motive pentru care este bine sa folosesti podcastul in afacerea ta

  1. Iti da posibilitatea sa exprimi informatii de valoare doar in mod auditiv. Stim cu totii ca avem modalitati diferite de a percepe informatia transmisa de cineva. Exista modul vizual (ce contine vizual imagini si vizual text), modul auditiv si modul kinestezic. Daca ai o afacere online, in special una cu produse informationale, aceasta strategie te poate ajuta. Este important sa le transmiti oamenilor aceeasi informatie in mai toate tipurile de procesare a ei. Astfel podcastul rezolva modalitatea de comunicare stric auditiva.
  2. Iti ofera avantajul de a patrunde, organic,  in comunitatile altora. Poti invita un influencer sau a oricarui expert pe o anumita tema, in emisiunea ta. Daca ceea ce el are de spus, este ceva valoros pentru comunitatea ta , de ce nu? Odata realizat podcastul interviu, el va fi facut public pe siteul tau, adresandu-se comunitatii tale. In acest mod, il introduci organic in comunitatea ta. In acelasi timp, el va face public acest podcast interviu comunitatii sale. Astfel, pe principiul win-win, si tu patrunzi organic in comunitatea lui.

Ce plan de emisiuni sa faci? Cum sa realizezi planificarea podcasturilor tale? Cum racordezi acest instrument la celelalte instrumente din strategia de content site? Cum poti sa imbunatatesti un podcast? De e alte instrumente am nevoie in construirea afacerii mele online?  Sunt intrebari de al caror raspuns ne vom ocupa in articolele viitoare.

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa dai un SHARE folosind butoanele de social media. Crezi ca ai si alte curiozitati legate de podcast? Atunci pune aceste intrebari scriindu-le in comment la acest articol.

Comentarii

Formular contact

Nu suntem prin preajma acum, dar ne poti trimite un e-mail si revenim noi cu raspunsul in cel mai scurt timp posibil.