Strategie de brand: La ce iti foloseste daca esti Soloprenor?

Brandul este cel mai important activ al afacerii tale. Daca acest lucru este adevarat, atunci construirea unei strategii de brand, inca de la inceput,  este cea mai importanta sarcina ce iti revine ca si antreprenor.  Eu sunt un Soloprenor! De ce am nevoie de asa ceva acum? In acest articol iti voi explica de ce este important,  sa ai construita o astfel de strategie de brand inca din primele momente ale afacerii tale.

Vom aborda subiecte precum:

  • Ce inseamna brand si brand personal?
  • Ce inseamna strategie de brand si cum se construieste?
  • Principalii 3 factori importanti in orice strategie de brand;
  • Beneficiile construirii,mentinerii si dezvoltarii unui brand;

Ce inseamna brand si brand personal?

Un brand este inteles cel mai bine ca reprezentand reputatia firmei si gradul el de vizibilitate in piata. Puterea brandului este astfel formata din reputatia firmei X gradul ei de vizibilitate. Exista si un al treilea factor de luat in considerare : relevanta fata de clientul ideal, insa vom discuta despre asta in alt articol.

Brandul reprezinta astfel imaginea macro a oricarei firme. Prin orice face acea firma, ea isi exprima propriul brand. Brandul personal reprezinta, cu alte cuvinte, tot ceea ce face o anumita persoana in fiecare moment.

Una din marile dileme atunci cand incepem un business este stabilirea tipului de brand. Ce fel de brand vrem sa construim? Vrem sa construim un brand al companiei de sine statator? Sau vrem sa construim un brand in jurul numelui nostru, mai exact brand personal?  Ei bine exista argumente pro si contra fiecarei variante. O analiza Brand de Companie vs Brand Personal ar fi probabil foarte indicata.

Cu toate acestea, putem conchide ca in spatele oricarui brand de companie sta brandul personal al proprietarului ei. Proprietarul are un sistem de valori personale si prin tot ce face, el imprumuta acest sistem de valori , companiei.

Ce inseamna strategie de brand si cum se construieste?

Strategia de brand este un proces, este sistemul prin care se creeaza, se mentine si se dezvolta brandul unei companii. Ajutam multe companii sa isi defineasca brandul , asa ca am impartit acest proces in 3 etape

  • In prima faza, este necesara alinierea strategiei de brand cu obiectivele afacerii respective;
  • In al doilea rand se dezvolta instrumentele necesare comunicarii brandului logo, website, UVP, etc;
  • Finalul este dat de faza de mentinere si crestere a brandului nou creat;

Principalii 3 factori importanti in orice strategie de brand

Obiectiv

Orice brand face o promisiune. Nu orice brand are insa un obiectiv precis. Traim  intr-o lume in care increderea consumatorului e mica si este dublata de o atente sporita fata de banul cheltuit. Promisiunea facuta de un brand nu mai este astazi un element de separare, ci obiectivul precis al acestuia. Oamenii nu mai cauta astazi upgrade-uri la solutii deja existente. Oamenii cauta astazi noi oportunitati de solutionare a problemelelor lor.

In timp ce cunoasterea promisiunii facute este un element de definire a pozititiei brandului in piata, cunoasterea motivatiei care il face pe proprietar sa se dea jos din pat dimineata si sa lucreze la afacerea lui, atarna mult mai mult. Cu alte cuvinte cu cat obiectivul afacerii este mai specific, cu atat el te situeaza diferentiat pe piata si te pune in avantaj. Probabil esti mult mai familiarizat cu termenul de  nisare a afacerii. Este acelasi lucru doar explicat din perspectiva de brand.

Obiectivul este un fel de far al afacerii. El este adevarul brandului. Este forta calauzitoare care nu poate fi negata. De aceea el este primul factor in orice strategie de brand.

Exista 2 modalitati de definire a obiectivului: din perspectiva functionala si din perspectiva intentionala

  • perspectiva functionala – evalueaza succesul din perspectiva unor motivatii imediate sau comerciale. Orice afacere exista pentru a face profit,nu?
  • perspectiva intentionala – se refera la abilitatea de a face atat bani, dar si mult bine omenirii;

Consistenta

Cheia consistentei este in principal de a evita de a face sau spune lucruri care nu sunt legate sau care nu iti cresc brandul afacerii. Vrei sa pui o poza noua pe Facebook? Super! Poti argumenta cum te ajuta ea in afacerea ta? Ce semnifica ea pentru companie? Se alinieaza ea cu valorile companiei, este in concordanta cu viziunea firmei? Exprima ea in alt mod misiunea firmei?

Consistenta este ceva la care trebuie sa ne raportam in orice moment. Nu este suficient sa declaram ca suntem consecventi si perseverenti in a respecta anumite reguli legate de brand, este important sa masuram elementele de consistenta ale unui brand precum mesajul, tonul, designul, modul de livrare.

Mesajul

Mesajul trebuie sa fie clar si aliniat cu actiunile companiei. Acest lucru afecteaza increderea clientilor in produsele si serviciile companiei precum si in compania insasi;

Tonul

Tonul este un element pe care antreprenorii uita sa ii aloce atentie. Tonurile conflictuale duc la transmiterea de mesaje confuze. Daca tonul converastiilor este schimbat frecvent, se creeaza asteptari diferite in mintea prospectilor. Acest lucru poate ingreuna si  afecta in timp experienta clientului;

Designul

Designul este probabil cel mai evident element de consistenta a unui brand. Vorbim aici de unitatea de imagine, de culori, unitatea de stil, unitatea de fonturi, etc. Toate sunt conectate si dependente ele ocupand intr-un final o importanta parte din strategia de construire site.

Modul de livrare

Modul de livrare este al 4-lea element de consistenta a brandului si isi arata valoarea in timp si spatiu prin canalele de distributie brand pe care antreprenorul le alege

In orice strategie de brand ar construi un antreprenor, consistenta va fi intotdeauna factorul de baza si barometrul succesului afacerii.

Impact emotional

Cred ca aproape toata lumea stie ca exista un impact emotional asupra clientului nostru.  Nu noi vindem, ci ei, clientii, cumpara. Vanzarea sau sa ii spunem cumpararea este in proportie covarsitoare emotionala. Omul cumpara emotional dupa care cauta elemente logice, rationale, care sa ii sustina decizia pe care tocmai a luat-o.

Brandurile se formeazape emotii si mai ales pe emotiile adunate constant in grupuri de emotii. Acesta este si motivul pentru care este indicat ca antreprenorul sa construiasca o comunitate in jurul brandului respectiv.

Beneficiile construirii,mentinerii si dezvoltarii unui brand

Asa cum probabil v-ati dat deja seama, dintre toti factorii importanti ai unui brand, consistenta este cea care are puterea sa creasca exponential valoarea unei firme. Consistenta brandului este gratuita!

Construirea unei strategii de consistenta ajuta antreprenorul la crearea rapida, mentinerea de durata si dezvoltarea constanta aunui brand. iata care sunt principalele beneficii ale unei strategii de consistenta:

Valoarea data de un brand consistent

Consistenta este cea care aduce beneficiile politicilor de marketing si recompenseaza eforturile de vanzare, mai ales in afacerile in care procesul de vanzare are un ciclu mare. Mesajele confuze spuse pe duarata unui astfel de proces, determina scaderea increderii clientilor si pot provoca intreruperi importante in procesul de vanzare.

Tot consistenta eficientizeaza costurile. Pastrarea pozitiei pe piata, lipsa fluctuatiilor dese, este asociata in multe cazuri cu eficientizarea resurselor de promovare si a resurselor umane alocate acestui scop

Avantaj Competitiv

Dezvoltarea unui brand consistent ofera antreprenorului avantajul de a ocupa nisa de piata in care activeaza. Acest lucru va face pentru competitori mult mai dificila cresterea segmentului de piata pe care il ocupa. Abilitatea de a gestiona eficient pozitia de piata, este un element important in succesul firmei.

Flexibilitate de dezvoltare

Atunci cand compania va intelege care sunt valorile esentiale ale propriului brand, va fi mult mai usor pentru ea sa faca fata schimbarilor din piata, atuncio cand acestea apar. Un brand puternic construit prin consistenta, ofera in acelasi timp posibilitatea de pivotare flexibila in cadrul lui. Daca astazi, antreprenorul vinde ceva si oamenii au incredere in el si brandul personal din spatele afacerii respective, maine, va putea incepe sa vanda ceva nou la adapostul brandului personal si va avea succes.

Concluzie

Indiferent unde ne situam cu afacerea noastra, avem nevoie de o  strategie de brand cooerenta si masurabila constant. Tendinta unui soloprenor care tocmai isi porneste o afacere, este aceea de a acorda mult mai multa importanta lucrului IN afacerea lui si mult mai putina lucrurlui LA afacerea lui.

Creionarea inca din start a unei astfel de strategi , poate scuti antreprenorul, mai tarziu, de foarte multe batai de cap, frustrari, insuccese. Strategia de brand nu este singura strategie ce trebuie creata, dezvoltata si urmata, atunci cand vrei sa iti pornesti o afacere online, va trebui sa ai in vedere si Strategia de vanzari Online si Strategia de marketing.

Comentarii

Formular contact

Nu suntem prin preajma acum, dar ne poti trimite un e-mail si revenim noi cu raspunsul in cel mai scurt timp posibil.