Creare Site : Cine decide… Tu sau Webdesignerul?

Este evident ca orice antreprenor sau proprietar de business are nevoie de un website, in zilele noastre. Provocarea imensa este data insa de crearea unuia, fie ca o faci singur, fie ca apelezi la o firma specializata in creare site.

Multi dintre noi intelegem nevoia de a avea o strategie de creare site pentru a evita pierderile de timp, energie si bani pe ceva de care pana la urma tot noi sa fim nemultumiti ca nu face ceea ce vroiam sa faca. In acest articol iti voi dezvalui, pe larg, tot ce trebuie sa stii legat de alcatuirea unei strategii de creare site pentru afacerea ta.

DE CE? Pentru ca asa cum Henry Ford spunea despre automobilul sau…

„Daca i-as fi intrebat pe oameni ce vor, mi-ar fi spus ca vor cai mai rapizi”

– Henry Ford –

… asa si tu, cand vine vorba de siteul afacerii tale online, esti singurul in masura sa vezi mai mult si mai departe.

 Puncte esentiale abordate:

  • De ce ai nevoie de un website?
  • Cele mai comune intrebari pe care ti le adreseaza orice webdesigner la inceput;
  • Principalele motive pentru care multe din tentativele de creare a unui site de succes, esueaza;
  • De ce ai nevoie de o strategie pentru creare site?
  • Principalele 5 elemente din strategia de creare a unui site;
  • Punctele de interconectare intre strategia de creare site si celelalte strategii de business;

De ce ai nevoie de un site?

Steve Jobs este unul din mentorii mei si o permanenta sursa de inspiratie pentru mine. Steve Jobs  isi intreba mereu angajatii din orice departament: „DE CE faci acest lucru in acest mod?”  Nu era deloc multumit cand primea un raspuns de genul „pentru ca toata lumea face asa” .

Pune-ti si tu aceeasi intrebare: De ce am nevoie de un site? De ce sa arate in acest mod?

Desi poate nu stii exact ce vei face, cu siguranta ai o idee legat de ce vrei sa faca site-ul pentru tine. Daca nu, iata 3 principale motive pentru care ai avea nevoie de un site:

#1 Mai multi clienti

Cu totii ne dorim sa ajungem la cat mai multe persoane. Ne dorim ca acele persoane sa cumpere, in final, produsele/serviciile noastre.

#2 Vizibilitate mai mare – crestere brand

O afacere care are un site dedicat este vazuta in piata ca fiind o afacere cu un anumit grad de seriozitate. Acelasi lucru este valabil daca ai o adresa de e-mail de business @domeniu.ro. Gradul de incredere in afacere este influentat si de modalitatea de organizarea juridica a firmei . Ne vom ocupa de aceste subiecte in alte articole.

#3 24ore/zi deschidere – venituri in somn

Un site prin care se vind produse sau servicii este deschis nonstop, 7 zile din 7, 24 ore/zi. Acest lucru iti da posibilitatea de a realiza venituri chiar si in somn.

Cele mai comune intrebari pe care ti le adreseaza orice webdesigner cand vine vorba de creare site

Exista o vorba legata de activitatea de creare a unui site :

„Daca nu produce bani, e doar arta!” 

Nici tu si nici o terta persoana, alias webdesigner, nu doriti, in mod expres, sa faceti doar arta. Cel putin asa banui. Atunci cand decizi sa apelezi la un webdesigner pentru creare site, acesta iti va adresa, minim, urmatoarele intrebari de mai jos. Fii pregatit cu raspunsurile. Practica a dovedit ca majoritatea oamenilor dau acelasi raspuns unitar : NU STIU !

Despre ce e vorba in afacerea dumneavoastra?

Orice strategie de creare site pleaca de la afacerea insasi. Ce afacere faci? Ce vrei sa vinzi? Care iti sunt produsele sau serviciile? Nu poti lasa designerul sa ghiceasca sau sa subinteleaga. Tu esti proprietarul afacerii tale, tu trebuie sa ai clar in minte ce afacere ai.

Citeste mai multe despre afaceri online cu produse informationale

Ce vreti sa faca siteul pentru dumneavoastra?

Iarasi o intrebare grea la care majoritatea antreprenorilor nu au raspuns. Vrei sa vanda? Vrei doar sa atraga trafic? Vrei sa te prezinte ca si expert in domeniu? Vrei sa iti dezvolte brandul personal? Vrei sa dezvolte un brand anume?

Ce website va doriti si de ce?

Doriti sa se construiasca un website de prezentare? Vreti un website de profunzime in care construirea de funneluri de vanzare ocupa un loc important? Vreti o platforma de tip blog wordpress sau e-comert?

Ce caracteristici vreti sa aiba siteul dumneavoastra?

Ce alte activitati sa faca siteul sau catre ce alte activitati sa trimita siteul? Vreti sa integrati si un soft e-marketing? Vreti sa creati produse gratuite de tip e-book? Aveti nevoie sa prezentati portofoliu de imagini sau videouri?

Aveti deja un stil anume pentru business sau va place un anumit stil?

Aveti deja materiale publicitare create in format fizic ce au un anumit stil? Aveti niste culori sau mixuri de culori preferate? Care este tonul de vorbire preferat? Care este personalitatea afacerii?

Un webdesigner bun va va adresa si alte intrebari suplimentare precum: Ce face compania dumneavoastra remarcabila?Cine va sunt competitorii?Cum va veti masura rezultatele?Cine va sunt clientii?

Pentru toate aceste intrebari, va trebui sa fiti pregatiti cu raspunsurile. Altele decat ridicatul natural din umeri.

Principalele motive pentru care multe din tentativele de creare a unui site de succes, esueaza

Asa cum am vazut mai sus, ridicarea din umeri este deja un prim semn prevestitor de conflict. Inexistenta unei strategii clare de creare site genereaza si va genera mereu conflicte ulterioare. Dar oare care ar putea fi principalele astfel de conflicte?

Lipsa contentului

De cele mai multe ori, antreprenorul este bun la ce stie el sa faca, mai putin la scris. In alte cazuri, este atat de ocupat incat nu are timp sa scrie. Evident trebuie sa mentionam si varianta des intalnita, aceea ca nu stie ce sa scrie.

Client nervos – atitudine negativa webdesigner

Doar mentionarea motivelor de mai sus este datatoare de tensiune. Webdesignerul ii cere clientului articole. Clientul devine nervos. Clientul riposteaza si webdesignerul devine recalcitrant. Si asta este doar inceputul.

Asteptari diferite

Un alt motiv de discutii si frictiuni este dat de asteptarile diferite pe care le au ambele parti. De cele mai multe ori, clientul se asteapta sa vina webdesignerul cu solutii in locul lui. Pe de cealalta parte, webdesignerul  se asteapta ca antreprenorul sa stie clar ce vrea.

Disparitia clientului

Din multe motive care nu tin de webdesigner,  procesul de creare site stagneaza. Antreprenorul probabil si-a dat seama ca sunt alte aspecte de lamurit inainte de a merge mai departe cu siteul si… nu le-a lamurit. In alte contexte, sunt evenimente ce apar ca urgente in viata sau afacerea antreprenorului si crearea unui site nu mai este o prioritate. Exista si cazuri in care, antreprenorul este atat de suparat pe situatie si evolutia procesului, incat taie orice legatura cu webdesignerul.

Prea multa incarcare la munca

Un alt motiv de frustrare si suparare este cel dat de faptul ca, proiectul, este pasat de la un responsabil la altul. Fie in tabara antreprenorului se intampla asta, dar de cele mai multe ori, in tabara webdesignerului. Acesta din urma are foarte multe proiecte. Unele sunt foarte importante iar angajatii sunt putini. Un proiect mic in care antreprenorul se mai si scarpina in cap din cand in gand, va fi mereu pus in coada listei de prioritati.

Schimbarea frecventa a obiectivelor clientului legate de afacerea lui

Desi l-am lasat ultimul, acesta este printre  cele mai frecvente si distrugatoare motive. Tocmai pentru ca antreprenorul habar nu are ce vrea, el schimba des deciziile de business. Pentru ca nu stie cum afecteaza asta munca webdesignerului, are impresia ca „it’s not big deal”. Iata un motiv cu adevarat intemeiat sa te duci cu lectiile facute si sa respecti munca si timpul celuilalt.

De ce ai nevoie de o strategie pentru creare site?

Strategie. Strategia este un cuvinat care te duce rapid cu gandul la planificare si la plan. Ai nevoie de un Masterplan, ai nevoie de un plan de atac, ai nevoie …” sa iei taurul de coarne”. De regula acest termen este frecvent intalnit in domenii precum cel economic, in jocurile pe computer, in domeniul militar, in avocatura. Dar sa fie folosit in creare site? Nu prea.

Asa ca… de ce ai avea totusi nevoie de o strategie de creare site?

Din motive logistice si organizatorice

Va fi un blog ruland pe o platforma de tip WordPress? Ai nevoie sa iti setezi un cont de hosting? Cate pagini va avea siteul? Ce vor contine fiecare din acele pagini? Vor fi pagini redirectionate intre ele? Daca da, cum?

Pentru a te conecta corect cu audienta

Cum spuneam, principalul motiv al detinerii unui site este acela de a atrage trafic. Ai nevoie sa te conectezi cu oamenii pentru ca ei apoi sa cumpere. Ca sa poti face asta eficient, ai nevoie de o strategie.

Pentru a iesi in evidenta

Internetul este plin de siteuri care arata la fel, transmit la fel si chiar sunt programate in acelasi mod. Exista o gramada de programatori care iti pun la dispozitie template-uri gratuite, doar sa le folosesti. Este un lucru minunat pentru situatii de urgenta, sau pentru cei care nu vor sa vada mai departe. Planificarea unei strategii de creare site te va pune insa in evidenta in fata lor. Construirea unui site personalizat obiectivelor de business  si raspunzand nevoilor clientului ideal este un plus.

Principalele 5 elemente din strategia de creare a unui site

Acum ca am lamurit importanta construirii unei strategii de creare site, sa vedem asupra caror elemente va trebui sa ne concentram.

       1. Importanta Designului in creare site

Va trebui sa planifici tot ce tine de obiectivele companiei. Va trebui sa iei in considerare si sa implementezi prin design strategia legata de experienta clientului si evident strategia de brand. Astfel vei fi nevoit sa creezi aceste strategii inainte de a te apuca de crearea siteului. Avem cateva articole foarte interesante despre cum sa construiesti strategia legata de experienta clientului si strategia de brand

      2. Functia Utilitate in creare site

Mare grija la cat de usor, clar si simplu se navigheaza prin siteul tau. Nu uita sa iei in considerare si facilitarea accesului prospectilor la comunicarea cu tine, prin formular de contact sau virtual chat. Important de stabilit aici si platforma de operare a siteului si eventualele alte aplicatii necesare procesului de interactionare cu publicul. Urmarirea disponibilitatii de integrare intre aplicatii este foarte importanta in luarea deciziilor.

      3. Importanta SEO in creare site

Nu exista un site creat despre care proprietarul sa nu pomeneasca la un moment dat de cuvantul SEO. Cu totii vrem sa aparem cat mai rapid in calea prospectilor nostri, nu? Atunci implementarea unei strategii SEO este mai mult decat necesara. Armonizeaza aplicatiile, tehnologia si caracteristicile siteului la cerintele si obiectivele de SEO stabilite strategic. Pentru indeplinirea unor obiective de SEO, siteul trebuie sa aiba anumite caracteristici cum ar fi : certificat SSL,  imagini comprimate si optimizate, o viteza mare de incarcare a paginilor, server dedicat, etc.

      4. Contentul si rolului lui in creare site

Multa lume confunda strategia de content cu strategia SEO. Cele doua strategii desi se intrepratund, sunt diferite. Structura siteului incluzand aici meniurile, categoriile, subcategoriile, paginile, tagurile, toate se creeaza respectand strategiile de content si strategia SEO. Nu este deloc recomandat sa le creezi dupa ureche, saincepi sa populezi siteul cu articole si de abia dupa sa creezi aceste strategii. Ele trebuiesc create inainte de a te apuca sa schitezi structura siteului. Este asta treaba webdesignerului? Nicidecum. Este treaba ta, ca si proprietar de afacere.

       5. Integrari

Cand vorbim de integrari, vreau aici sa ma refer la cele mai importante, comune si des utilizate integrari de care siteul tau trebuie sa tina cont.

Integrarea de aspect mobil este cea mai importanta. Ea este cunoscuta si sub numele de Responsive. Cred ca ati auzit spunandu-se ” Siteul este responsive”. Cu alte cuvinte siteul este armonizat ca si aspect si pentru utilizarea lui de pe dispozitivele mobile.

Integrarea Social Media este iarasi o integrare ce nu poate lipsi din strategia de creare site. Orice intergrare de acest gen trebuie sa urmeze si sa se armonizeze cu strategia Social Media pe care o construiti pentru afacerea dumneavoastra.

Integrarile „CrossChannels”  sunt si ele importante. Aici vorbim de politicile de afiliere cu partenerii de business sau cu furnizori sau clienti ai afacerii. Tot aici vorbim de politicile de monetizare a siteului, altele decat vanzarea de produse si servicii (Google Adsense, Reclame pe site, monetizare canal YOUTUBE, etc)

CONCLUZIE

Construirea unui site este o treaba serioasa si ea nu poate fi facuta in absenta unei strategii de creare site. 90% din aceasta strategie sta in mainile tale ca si antreprenor , deoarece tu ai viziunea, claritatea si responsabilitatea construirii unui site de succes. TU si nu webdesignerul tau. Rolul lui este sa completeze restul de 10% si nu sa smulga de la tine firmituri de informatie pentru a completa si cei 90% ce iti erau dedicati.

In Academia YOUBRANDemy  ajutam antreprenori ca tine sa faca acest 90% din strategia de creare site. Te putem ajuta si pe tine.

Comentarii

Formular contact

Nu suntem prin preajma acum, dar ne poti trimite un e-mail si revenim noi cu raspunsul in cel mai scurt timp posibil.